Facebook    Twitter    RSS
2015. január 29., csütörtök, Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz
   
Betűméret

Szerezzen örömöt a szex (1)

Az utóbbi évek nyugat-európai és amerikai szakirodalma azonban egyre intenzívebben foglalkozik a cukorbetegek szexuális problémáival, és - meglepő módon - mind inkább a hölgyek nemi problémái kerülnek előtérbe.

Bár még mindig általános nézet, hogy a diabétesz nincs hatással a nők szexuális életére, az újabb vizsgálatok ennek ellenkezőjét bizonyítják. Egy tanulmány szerint az 1-es típusú cukorbeteg nők 27 százaléka, a férfiak 25 százaléka számolt be szexuális problémákról. A cukorbeteg hölgyek a velük egykorú, nem diabéteszes nőtársaikhoz képest közel kétszer gyakrabban kénytelenek szembesülni a szexuális élet valamely zavarával. Az átlagosnál lényegesen gyakrabban számoltak be a szexuális izgalom hiányáról és ezzel összefüggésben a csökkent nedvesedésről. Nem tapasztaltak viszont különbséget a diabéteszesek és az egészségesek összevetésekor az orgazmus hiánya vagy a szexuális együttlét fájdalmas volta között. A vizsgálatok szerint a cukorbeteg nők körében a diabétesz időtartamának függvényében nem növekedett a szexuális problémák gyakorisága, azonban valamely késői szövődmény fellépte nyomán a libidó ugyan nem csökkent, viszont jelentősen gyakoribbá vált a nedvesedés hiánya, az orgazmus-képtelenség, és a közösüléskor érzett fájdalom.

Számos kutatás igazolja, hogy a nők körében a depresszió kétszer gyakoribb, mint a férfiak esetében. Ráadásul a diabéteszes nőkre a depresszió még inkább jellemző, mint egészséges társaikra. Már a folyamatosan vagy csak időről-időre magasabb vércukor önmagában is okozhat depressziót. A nők libidója olyan labilis, hogy nagyon könnyen a depresszió áldozatául eshet, ami egy ördögi kör. Tehát a depresszió szorosan összefügghet a szexuális problémákkal, mégpedig kiváltó okként és következményként egyaránt. A depressziós nő szexuális hozzáállása eleve sajátos. Ha nem kívánja a partnert, nem vagy nehezebben jön izgalomba (ezért fontos az előjáték!), ilyen esetben a hüvelyi nedvesedés hiánya, illetve elégtelen volta eleve kudarcra ítéli - elsősorban a hölgy számára - a szexuális együttlét örömét.

Külön probléma, hogy a nemi izgalom, az előjáték, a közösülés és az orgazmus mind-mind energiaigényes aktivitást követel. Az intim együttlét az időtartam és az esetleges ismétlődések függvényében 100-600 kcal extra energiát igényel. Amennyiben a szexuális aktust megelőzően a vércukor normális tartományban, vagy valamivel ez alatt van és a gyomor üres, illetve legalább két órával az utolsó étkezést követően kerül sor az együttlétre, a rendkívüli aktivitás könnyen hipoglikémiához vezethet. Abban az esetben, ha az aktust követően a nő elalszik, nem méri meg vércukrát, és alacsony szint esetén nem fogyaszt 50-60 g extra szénhidrátot, illetve nem csökkenti minimálisan az éjjeli bázisinzulin adagját, az éjszaka folyamán igen súlyos hipoglikémiák léphetnek fel.

A leírtakból egyértelműen következik, hogy a diabéteszes nők szexuális problémáinak kezelése és megoldása rendkívül összetett feladat. A pszichológiai elemzés és a pszichoterápiás kezelés mellett a depressziót csökkentő szerek alkalmazása is eredményes lehet. Ezen kívül mindent meg kell tenni az anyagcsere-vezetés javítása, a vércukorszintek csökkentése érdekében. Az önmagára és diabéteszére komoly gondot fordító hölgy esélyei kifejezetten jobbak a kiegyensúlyozott szexuális életre. Egyelőre - és talán még évekig - nem áll rendelkezésre a nők szexuális vágyát növelő, az örömérzetet fokozó, nem káros, kipróbált, megfelelő mennyiségű nemi hormont is tartalmazó szer. Az érintettek azonban addig is alkalmazhatják a gyógyszertárakban és nagyobb drogériákban beszerezhető hüvelysíkosító zseléket, amelyek az elégtelen nedvesedés problémáját megoldják és egyrészt óvnak a sérüléstől, kiküszöbölik a fájdalmat, másrészt mind maguk, mind partnerük számára örömszerzővé varázsolhatják az intim együttlétet.

(A következő részben a férfiakra összpontosítva folytatjuk a témát)

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu

Belépés