2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

Mindig van mozgástér

inzulin_terapia.jpgA 2-es típusú cukorbetegek legalább egyharmadánál a napi kétszeri – reggel és vacsora előtti – inzulinkezeléssel nem sikerül biztosítani az éhgyomri vércukor kívánatos, 4-7 mmol/l közötti ideális szintjét.

A magyarázat, hogy a vacsora előtt alkalmazott kevert inzulin – legyen akár 10:90, 20:80 vagy 30:70-es gyorshatású, NPH inzulinarányokról szó – hatása a késő hajnali órákra jelentősen lecsökken. Viszont paradox módon a szervezet inzulinigénye ebben a napszakban jelentősen megemelkedik. Ez hormonális hatásokra (elsősorban az agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormon szintemelkedésére) vezethető vissza, és hozzá tartozik a szervezet inzulinérzékenységének sokszor tárgyalt napszakos ingadozásához. (Emlékeztetőül:   a szervezet inzulinérzékenysége legmagasabb a déli és az éjszakai órákban, legalacsonyabb reggel és a kora esti órákban.

Másként fogalmazva: étkezés nélkül a vércukor szinten tartásához a legkevesebb inzulinra délben és az éjszaka közepén van szükség, a legtöbbre viszont kora reggel és késő délután.) Nos tehát, reggel 4–7 óra között, amikor több inzulinra lenne szükség, a vacsora előtt alkalmazott inzulin szintje a kritikus érték alá csökken. Ha a szervezet saját inzulintermelése ebbe „nem segít bele”, éhgyomorra a vércukor gyors ütemben, akár 4–10 mmol/l-rel is megemelkedhet.Milyen megoldás kínálkozik az adott helyzetben? Amennyiben a reggeli vércukorszint-emelkedést oly módon kísérelnénk meg kivédeni, hogy megemeljük a vacsora előtti kevert inzulin adagját, többnyire csak azt érhetjük el, hogy éjféltájt a vércukor hipoglikémiás értékekre zuhan le, majd pedig a Somogyi-hatás érvényesüléseként reggel még magasabbra emelkedik. A célravezető megoldás tehát a következő: a változatlanul alkalmazott reggeli kevert inzulin adása mellett az esti adagot „szét kell választani” egy vacsora előtti gyorshatású és egy lefekvés előtti elhúzódó hatású (NPH) inzulinra.

Mivel az utóbbit 3,5–4 órával a vacsorát követően adjuk, hatása is tovább tart, és biztosítja a kívánatos reggeli inzulinszinteket, ami megakadályozza a vércukor nemkívánatos megemelkedését. Gyakran tapasztaljuk, hogy az említett módon, három injekcióban adott inzulin összadagja kevesebb lehet, mint a korábban kétszer adotté, tehát kisebb mennyiségű inzulinnal jobb anyagcsere-állapot biztosítható.
Minden 2-es típusú cukorbeteget, aki kétszeri inzulinadás mellett magas reggeli vércukorszintekkel küszködik, arra biztatok, hogy ne féljen a vázolt megoldást alkalmazni. Ennek csupán előnyeit tapasztalja majd, és semmiféle hátránnyal nem kell számolnia. Melyek az előnyök? Nyugodt éjszakára számíthat, hiszen a magasabb vércukorszint elmaradása miatt nem kell felkelnie vizelni, kipihenten, jó vércukorral ébredhet, és kellemesebb közérzettel indulhat neki a napnak.

A naponta háromszori inzulinadagolás esetén ingyen juthat hozzá a patronos inzulinokhoz és az adagoló penekhez, amelyekhez használhatja a 31G-s Novofine pen-tűt, és így az injekció beadása szinte fájdalmatlan. Végül nem elhanyagolható szempont: a vacsora előtt adott gyorshatású inzulinadagjának 1-2 E-es csökkentésével vagy emelésével ésszerű határok között változathatja az esti étkezés szénhidráttartalmát, rugalmasabban vacsorázhat, szabadabban vehet részt rendezvényeken, mert nem kell szigorúan tartania magát a kevert inzulin miatti merev diétához.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu