2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

Mi is az intenzív inzulinkezelés lényege?

fovenyi.jpgAz intenzív inzulinkezelés lényege, hogy a nem diabéteszes inzulinelválasztást a lehető legjobban utánozzuk, azaz egyéni, testreszabott adagolással építsük fel az egészséges inzulinelválasztás értékeit. Hozzátehetjük, sajnos ideális bázisinzulinkészítmény még nem áll rendelkezésünkre, de ismertek azok a variációs lehetőségek, amelyekkel a kívánt hatást elérhetjük. Most ezeket ismertetjük.

A nem diabéteszes emberek inzulinelválasztása két elkülöníthető részből áll, egyrészt az alap(bázis)-inzulinból, amely az étkezési szünetekben, illetve éjjel termelődik és a napi össz-inzulinelválasztás 40-50 százalékát teszi ki, másrészt az étkezést követő 2-3 órán át kiválasztódó étkezési inzulinból választódik ki, s amely az előbbi szintjének 5-10-szerese is lehet. Egyébként egy normális testsúlyú felnőtt napi inzulintermelése 30-40 E között mozog, a kövér emberek inzulinelválasztása ennek 3-4-szeresét is elérheti.

Intenzív inzulinkezeléskor a normális inzulinelválasztás utánzására törekszünk, mégpedig megfelelő egyéni, testreszabott inzulin adagolással. Ennek alapelve az alap(bázis)-inzulin kombinálása, részben étkezések előtt az egyénileg kívánatos adagban alkalmazott gyorshatású inzulinadagokkal, részben pedig az esetenként túl magas vércukorértékek korrigálása többlet gyorshatású inzulinnal. A cél az, hogy az esetek legalább 70 százalékában elérjük és fenntartsuk az ideális határok – az úgynevezett „céltartományok” – közötti vércukorértékeket.

Melyek az elérendő vércukor-céltartományok, azaz az ideálisnak nevezhető vércukor szintek?

Nem diabéteszeseknél:

 • éhgyomorra 4-5,5 mmol/l között,
 • étkezés után 7 (8) mmol/l alatt marad a vércukor.
Diabéteszben:
 • étkezés előtti éhgyomorra    4-7 mmol/l között (terhességnél 3,5-5,5 mmol/l között)
 • étkezés után
       1 órával +3, +4 mmol/l, de 9 (10) mmol/l alatt, (terhességnél 6,5 mmol/l alatt),
       2 órával +1, +2 mmol/l,
       3 órával ±0, +1 mmol/l, tehát közel áll az étkezés előtti szinthez.
 • A fentiekből is kiderül, hogy hiperglikémiának, azaz magasnak tartjuk a vércukrot, ha értéke éhgyomorra 7 mmol/l feletti (lefekvés előtt 8-9 mmol/l feletti) vagy étkezés után 1 órával 9-10 mmol/l feletti, ugyanakkor hipoglikémiának, azaz túl alacsonynak tartjuk a 3 (2,7) mmol/l alatti vércukrot.
  Az inzulinadagolás rendszerének felépítésére az intenzív inzulinkezelésnél bázisinzulint alkalmazunk, hogy az étkezési szünetekben és éjjel a vércukrot szinten tartsuk, vagyis biztosítsuk étkezések előtt a 4-7 mmol/l közötti szinteket, feltéve, hogy az étkezéseket követően a vércukor nem emelkedik 10 mmol/l fölé. Tehát az étkezéseket követő kórosan magas (10 mmol/l feletti) vércukorértékek normalizálása nem a bázisinzulin feladata. Az alkalmazásának többféle formája lehetséges:
 • Napjában egyszer (lefekvés előtt NPH inzulin). Ebben az esetben a napi 3 főétkezés előtt alkalmazott gyorshatású inzulin többletadagjai fedezik a nappali bázisinzulin szükségletet.
 • Napjában kétszer (reggel és lefekvés előtt NPH inzulin). Ilyenkor a reggeli (nappali) és a lefekvés előtti (éjjeli) bázisinzulin aránya többnyire 50:50 százalék (de viszonylag tág határok között mozoghat). 
 • Napjában kétszer (reggel NPH, lefekvés előtt, kifejezetten a „hajnali jelenség” miatt – ld. külön írásunkat amorf cinkinzulin). Ilyenkor szinte minden esetben megváltozik az arány, mivel az amorf cinkinzulin adagjának 15-30 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie, mint a korábban alkalmazott NPH inzuliné volt.
 • Napjában háromszor (reggel, délben és lefekvés előtt NPH inzulin). Erre akkor kerül sor, ha a késő délutáni inzulinigény jelentősen megemelkedik és önmagában sem a reggel alkalmazott bázisinzulin, sem a délben adott gyorshatású inzulin nem képes a vércukor vacsora előtti túlzott megemelkedését megakadályozni. Az extra gyorshatású inzulinok bevezetését követően egyre gyakrabban kényszerülünk háromszori bázisinzulin adására, mivel a délben adott liszpro hatása kora délutánra megszűnik. Ilyen esetekben a reggeli bázisinzulin eredeti adagjának kb. 60 százalékát reggel, 40 százalékát délben adjuk. (Sok esetben lefekvés előtt itt is amorf cinkinzulinra kell áttérni.)
 • Napjában kétszer (reggel és vacsora előtt hosszú hatású cinkinzulin), amelyre igen ritkán kerül sor, mivel a kristályos cinkinzulinok felszívódása erősen ingadozik és ez önmagában is az anyagcsere labilitását okozza.
 • Valamely egyéni adagolási mód, például a reggeli bázisinzulint nem felkelés után, hanem a délelőtti órákban adják, hogy hatása tovább tartson, és ne váljék szükségessé a háromszori bázisinzulin adagolása stb.

Egyelőre sajnos tudomásul kell vennünk, hogy ideális bázis-inzulinkészítmény nem áll rendelkezésünkre. Mindhárom inzulintgyártó világcég kísérletezik a jelenlegieknél jobb hatásprofilú bázisinzulin-analóg előállításával. Talán legelőrébb a Hoechst-Marion-Roussel cég jár a HOE 901 jelzésű, kb. 28 órás hatástartamú bázisinzulin-analógjával, melynek hatáskezdete 2-3 óra, nincs hatásmaximuma és felszívódása nagyon szűk határok között ingadozik, tehát egyenletes inzulinszinteket eredményez.

Az eddigi klinikai vizsgálatok napi egyszeri (lefekvés előtti) alkalmazásával nagyon ígéretes eredményeket produkáltak. Magyarországi kipróbálása 1999. végén vagy 2000. elején kezdődik és remélhetőleg 2-3 éven belül már a hazai cukorbetegeknek is rendelkezésükre áll.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu