2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

A kombinált inzulinkezelésről

diab_ujjbegyszuras.jpgAz inzulin nem csupán az 1-es típusú cukorbetegek számára nélkülözhetetlen. Öt-tizenöt év után a 2-es típusú diabétesz többnyire olyan stádiumába érkezik, amikor a szervezet már a maximális adagokban alkalmazott és egymással kombinált tablettás kezelés mellett sem képes elegendő inzulint termelni.

Nappal tabletta-, éjjel inzulinkezelés

Ha az éhomi vércukor rendszeresen meghaladja a 8 mmol/l-t, az étkezések után pedig 10 mmol/l fölé emelkedik, már csak az inzulinkezelés segíthet.  Felmérések szerint a csupán tablettával kezelt betegek 30-45 százalékának HbA1c szintje tartósan 7,5-8 százalék fölött van. Akik ilyen anyagcsere-értékekkel küszködnek – nem is szólva az ehhez szinte mindig társuló kóros vérzsírokról – azoknak minden így eltöltött napjuk során legalább egy nappal rövidíti meg életét a halmozott kockázat. A vércukor csökkenését ígérő inzulinkezelés bevezetése többségük esetében egyrészt azért késik, mert vonakodnak az inzulinfüggőségtől, önmaguk rendszeres injekciózásától, másrészt pedig azért, mert gondozó orvosuk sem szorgalmazza kellően a több gonddal és törődéssel járó módszert.

Az inzulinterápia első lépcsője lehet (a nappali tablettás kezelés mellett) a lefekvés előtti inzulinadagolás bevezetése. Hozzáteszszük: csupán egyszer, lefekvés előtt kell alkalmazni az inzulint, amely reggelre normalizálja a beteg vércukrát. Nappal tovább szedhetők a tabletták, és az életmód változatlan marad. A kombinált módszer további előnye, hogy a diabéteszes jogosulttá válik a támogatott vércukormérő készülékre.

Az ilyen esetekben először alkalmazott inzulin a legtöbb esetben NPH-készítmény. A kezdő adag általában 8 NE. Ezt a rendszeres vércukormérések nyomán addig emeljük másnaponta vagy akár hetente 2-2 NE-gel – maximum 40-48 NE-ig –, amíg az éhgyomri vércukor nem csökken 7 mmol/l alá. Ezt követően az alábbi esetek lehetségesek:

Reggelre normális szintre csökken a vércukor NPH-inzulin mellett és estig sem haladja meg a 10 mmol/l-t, tehát a terápia sikeres.

Reggel már alacsony dózisú (20 NE alatti) NPH-inzulin adását követően is normalizálódik a vércukor, viszont estére megemelkedik 12-14 mmol/l fölé, ezért 50%-kal nagyobb adagú, hosszú hatású inzulinra váltunk át. Ha ezzel napközben és az esti órákban egyaránt 10 mmol/l alatti vércukor értékeket sikerül elérni, a módosított kombinált kezelés sikeres. Amennyiben a reggeli normális vércukorszint étkezések után vagy estére 12-15 mmol/l fölé emelkedik, tehát a kombinált kezelés sikertelen, helyette át kell állni a hagyományos, napjában kétszer alkalmazott, kevert inzulin adagolásra (természetesen a tablettás kezelés leállítása mellett).

A kombinált kezelés legújabb lehetőségei szerint a szulfanilurea készítmény felcserélhető metforminnal, vagy a szulfanilurea mellé eleve napi 2-3 tabletta metformin adható. A reggelivel egyidejűleg acarbose is adagolható, amely megakadályozhatja a vércukor túlzott megemelkedését. Ha a vércukor csak vacsora után emelkedik meg túlzott mértékben, akkor nem lefekvés előtt, hanem már vacsora előtt kell alkalmazni az inzulint, gyorshatású, NPH-inzulinkeverék formájában.

Az idejében elkezdett, ilyen jellegű kombinált kezelés a késői szulfanilurea-rezisztens esetek mintegy 60-70 százalékában (1–3 éven keresztül) sikeres lehet. Nagyon fontos, hogy amennyiben a beteg vércukorértékei hónapokon keresztül éhgyomorra 8, étkezés után 10 mmol/l fölöttiek, maga kérje orvosától e kezelés bevezetését. Gondoljon arra, ha ez az „áldatlan” állapot évekig fennáll, sokat árt szervezetének és csökken a kombinált kezelés sikerének esélye is.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu