2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható

Az idegkárosodás (neuropátia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropátiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet.

A témát nemzetközileg elismert szakértők vitatták meg Berlinben, az Európai Diabétesz Kongresszus zárónapján. A neuropátia gyógyításának lehetőségeiről más nemzetközi szakértők mellett Prof. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Központ vezetője is beszámolt.

A berlini Európai Diabétesz Kongresszus keretében a neuropátia gyógyításában jelentős eredményeket felmutató szakértők számoltak be tapasztalataikról. A szakértők egyetértettek abban, hogy az alsó végtagi amputációk több mint felét cukorbetegeken végzik, melyek közül elsősorban a neuropátia eredetű amputációk megelőzhetőek lennének az idegkárosodás időben történő felismerésével és korai, komplex kezelésével.

A neuropátia hátterében a magas vércukorszint áll, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket és az idegszövet anyagcseréjét. Felismerését – a lábvizsgálat mellett – egyszerű neurológiai tesztek segítik, mint a vibrációérzet és a hőérzet vizsgálata – mondta el Prof. dr. Solomon Tesfaye, az angliai Royal Hallamshire Hospital vezető diabetológusa.

A fokozott alkoholfogyasztás és a különböző kockázati faktorok, mint hasi elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírértékek is szerepet játszanak a neuropátia kialakulásában és folyamatában. A szénhidrátanyagcsere-helyzet optimális beállításán és az egyéb rizikófaktorok kezelésén túl elengedhetetlenül fontos a megbetegedés okát kezelni – fejtette ki Prof. Dr. Dan Ziegler, a düsseldorfi German Diabetes Center vezetője.

Az oki kezelés célja a neuropátia folyamatának lassítása, megállítása, illetve a neuropátia tüneteinek csökkentése

Jól tolerálható hatóanyag a lipidoldékony benfotiamin, amely gátolja a kóros anyagcsere-folyamatokat. Hazai vizsgálati adatok szerint a benfotiamin már a kezelés harmadik hetében jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a kiinduláshoz képest. Az oxidatív stressz is szerepet játszik a krónikus szövődmények kialakulásában. Csökkentését az antioxidáns hatóanyagok segíthetik. Benfotiamin és antioxidáns szer együtt adása fokozottan csökkenti a neuropátia tüneteit, beleértve a fájdalmat is és egyúttal képes megállítani a diabéteszes neuropátia előrehaladását – fejtette ki előadásában Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.

A megbeszélést a neuropátia diagnosztizálását és gyógyítását évtizedek óta segítő Wörwag Pharma kezdeményezte.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu