2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

A cukrozott, koffeines italok és a diabétesz kapcsolata

Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.

A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és nőnél alakult ki cukorbetegség, ám a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdítő koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt. A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.

Az elmúlt évtizedek kutatásainak némelyike felvetette, hogy a koffein jelenléte a szervezetben átmenetileg akadályozhatja a cukor hatékony lebontását. Más kutatások ugyanakkor a kávé és tea jótékony hatására találtak bizonyítékot. Hu és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy növeli-e a cukrozott üdítők fogyasztóinak diabéteszkockázatát, ha az ital egyúttal koffeint is tartalmaz. „A kávé hasznos lehet, a koffein pedig úgy tűnik, hogy sem pozitív, sem negatív hatással nincs a diabétesz kockázatára” – összegezte Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem munkatársa.

A cukorbetegség 26 millió gyereket és felnőttet érint az Egyesült Államokban, ez a teljes lakosság mintegy 8 százaléka. A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer nőt és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évektől 22 éven át követték nyomon.

A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.


MTI

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu