2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

A hiperbár oxigénterápia segíthet

A hiperbár oxigénterápia segíthetCukorbetegségem 38 éve alakult ki a terhességem alatt, azóta folyamatosan inzulinoznom kell magam – meséli az 58 éves Erika. Sajnos a betegség szövődménye következtében két lábujjamat is csonkolni kellett, azonban a rossz vérkeringés miatt a műtéti seb nem gyógyult be és egy fekély alakult ki.

Ekkor javasolta az orvosom a hiperbár oxigénterápiát, ahol a magasnyomású oxigénkezelés hatására a lábam vérkeringése sokkal jobb lett, és a seb begyógyult, így ma már nem kell attól félnem, hogy másik lábujjamat vagy akár a lábamat is elveszíthetem.

Évente négyezer lábat kell amputálni, pedig minden harmadik elkerülhető lenne!

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.

Magyarországon már több mint négy éve elérhető egy speciális gyógymód, melyet világszerte számos helyen alkalmaznak eredményesen és nemcsak a diabéteszes lábamputáció elkerülésére. A kezelés alatt a betegek egy nyomásálló (ún. keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be.

A megnövelt nyomás és a 100%-os oxigén hatására a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető. Ennek hatására aktiválódnak azok az élettani folyamatok, amelyek az oxigén mennyiségétől függnek: a rossz vérellátású hajszálerek keringését javítva beindul a sebgyógyulás, a fekély összehúzódik, így a végtag megmenthetővé válik.

A hiperbár oxigénterápia közel húszfajta betegség kezelésére alkalmas. Jelentős javulás érhető el többek között a csonttörés, agyvérzés, migrén, fülzúgás betegség esetén, de a plasztikai műtétek utáni szebb és gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti. A klinikai vizsgálatok szerint a nagynyomású oxigénterápiával kiegészített kezelések során a betegek közel 80%-ánál jelentős javulás érhető el.

Bővebb információA hiperbár oxigénterápiáról az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a www.baromedical.hu weblapon, illetve a budapesti Hiperbár Centrum 06-1-392-0376 és 06-30-269-9436-os telefonszámán.

A kezeléseket a páciensek 2010. május 31-ig csaknem féláron vehetik igénybe, amennyiben a Dr.Info magazinban szereplő cikket bemutatják.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu