2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

Inzulin mindenkinek: világhelyzet

Inzulin mindenkinek: világhelyzetCsaknem 90 éve vezették be az inzulint a cukorbetegség kezelésében és ennek azóta tíz és tíz millió ember köszönheti életét. Mégis, a fejlődő világ országaiban ezrek és ezrek nem engedhetik meg maguknak, hogy az életben maradásukhoz elengedhetetlenül szükséges inzulinhoz hozzájussanak.

A fentieket a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) Montrealban tartott konferenciáján az ausztráliai Oglie, a Life for a child („Életet a gyermekeknek”) program egyik vezetője mondta előadásában.

A fejlett országokban az inzulin szabadon rendelkezésére áll a rászoruló cukorbetegeknek. A fejlődő országok némelyikében szintén biztosítják az olcsó inzulinkészítményeket a rászorulók részére. Más országokban az egyénekre bízzák az inzulin beszerzését. Ennek az éves költsége 300–500 US dollár között mozog, ami több mint az egész család éves keresete. (Nem véletlen, hogy pl. India szegényebb vidékein az inzulinra szoruló, elsősorban gyermekkorú cukorbetegeket családjuk kénytelen meghalni hagyni).

Annak ellenére, hogy az inzulin életmentő gyógyszer, az egészségügyi rendszereken belül az ellátás egyenetlen, sokszor még a városi kórházakban is elfogy, vidékre pedig, legtöbbször el sem jut. Ennek okai részben a finanszírozás elégtelensége, részben az egészségügyi rendszerek működészavarai.

Másutt a problémák az adó viszonyokban keresendők, ismét másutt nehézséget okoz a hűtőlánc hiánya: nem csupán a hűtőkocsis szállítás problémás, hanem az a tény is, hogy a háztartásokban nincsenek hűtőszekrények. Például Irakban a háború alatt, 40 °C fok feletti hőségben heteken keresztül hiányzott az áramellátás, így a hűtőkocsikban segélyként beszállított inzulin napok alatt tönkrement. Hasonló volt a szituáció a gázai háborúban, ahol sem villanyáram nem volt, sem az izraeli blokád miatt nem juthattak inzulinhoz a cukorbetegek.

Külön problémát képez az is, hogy újabb és újabb inzulinfajták jelennek meg a piacon, az állati eredetű inzulinokat felváltották a drágább humán inzulinok, utóbbiakat pedig a még drágább analóg inzulinok. Mindehhez hozzájárul az újabb és újabb adagoló eszközök (penek) többletköltsége is.

Ezért hozta létre az IDF a Life for a child mozgalmat, amely mindent elkövet annak érdekében, hogy az összes országban rendelkezésre álljon az inzulin, más országokból az inzulinfelesleget tovább szállítják a szegény országokba. Sikerrel jár az az erőfeszítés is, hogy a gyártó cégek csökkentsék az inzulin készítmények árát. A nem elhanyagolható előrehaladás ellenére azonban, még távol vagyunk attól, hogy a világon minden rászoruló hozzájuthasson az életmentő inzulinhoz.

Dr. Fövényi József

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu