2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

Két új regionális neuropátia centrum nyílt Budapesten

Két új regionális neuropátia centrum nyílt BudapestenÁprilis 14-én nyílt meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az Észak-magyarországi, április 15-én a Szent János Kórházban a Budai Neuropáthia Centrum. A centrumok megalapítását és későbbi fenntartását a Wörwag Pharma támogatta és támogatja, csakúgy mint az előző hónapokban  Szekszárdon és Nyíregyházán megnyitott centrumokét.

A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására Magyarországon 1998 óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő országos feladatokat ellátó Neuropathia Oktató és Szűrő Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. Talán éppen ennek köszönhetően vált mára túlterheltté, egyetlen centrumként egyre nehezebben tudta ellátni a megnövekedett betegforgalmat. Sok betegnek az utazás is terhet jelentett, ezért is döntött úgy a Wörwag Pharma, hogy támogatja további 4 neuropathia centrum megnyitását vidéken és a fővárosban.

Az első centrum február 5-én Szekszárdon, a Balassa János Kórházban, a második pedig március 18-án Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban nyílt meg. Ezt most további két centrum követi Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és a Szent János Kórházban.

A Wörwag Pharma az elmúlt 16 év során igen sokat tett a neuropathiában szenvedő betegek gyógyulásáért: korszerű eszközök adományozásával, a I. Belklinikán létesített Neuropathia Központ működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához. A cég támogatásával juthattak hozzá például a háziorvosok egy olyan neuropathia diagnosztikai készlethez, melynek használata lehetőséget nyújtott a neuropathiák egyszerű, háziorvosi rendelőben is elvégezhető szűréséhez. A Wörwag Pharma az elmúlt másfél évtizedben rendszeresen szervezett továbbképzéseket is neuropathia témakörben.

A budapesti Regionális Neuropathia Centrumok

A Bajcsy-Zsilinszky és a Szent János Kórházban kialakított két új centrum diagnosztikai eszközparkja lehetővé teszi mind a szenzoros, mind az autonóm neuropathia diagnosztizálását. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő Észak-magyarországi centrum Észak-Pest, Nógrád- és Komárom-Esztergom megye lakosságát látja el, a János Kórházban működő Budai Neuropathia Centrum pedig a budai lakosságot.

Az Észak-magyarországi Neuropáthia Centrum péntekenként 8:00 és 16:00 óra között fogadja a betegeket, előjegyzést Nagy Sándorné Éva vezetőasszisztensnél lehet kérni a +36 20 339 6641-es számon.

A Budai Neuropáthia Centrum előjegyzés alapján hétfőn, szerdán és csütörtökön 11-16 óra között fogadja a betegeket, a rendelési idő a későbbiekben az igényeknek megfelelően bővíthető. Vizsgálatra előjegyzést a 458-4588 telefonszámon, illetve a 458-4500/4972 melléken lehet kérni.

Az új budapesti centrumok - a Wörwag Pharma szervezésében – egységes szempontok szerinti képzést is nyújtanak a szakorvosok, háziorvosok és asszisztensek számára, melyre a szakemberek mellett az érdeklődő betegszervezetek képviselőit, tagjait is várják.

A Bajcsy-Zsilinszky és a Szent János Kórház szakmai támogatása mellett a Regionális Neuropathia Centrum megnyitásához a Wörwag Pharma a szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel, valamint az autonom neuropathia vizsgálatára alkalmas, betegenként 3700 forint értékű Neuroteszt önellenőrző tapasszal járul hozzá. A Wörwag Pharma az eszközös vizsgálatokhoz szükséges fogyóeszközök pótlását is folyamatosan biztosítja a centrumok számára, valamint hozzájárul a kórház eszközparkjának fejlesztéséhez, a neuropáthia rendelők asszisztenseinek foglalkoztatásához és rendszeres, költségmentes továbbképzést biztosít a meghirdetett szemináriumokon.

 

Két új regionális neuropátia centrum nyílt Budapesten

 

Miért fontos a szűrés?

Magyarországon minden 20. ember cukorbeteg. Sokan, a betegség felismerése után sem fordítanak kellő figyelmet a kezelésre, nincsenek tisztában a következményekkel. A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a neuropathia diabetica, amely kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegrendszeri károsodás. A neuropathia körülbelül 150 ezer cukorbeteget érint, kezelés nélkül sok esetben végtagamputációhoz vezethet. Magyarországon évente 3-4000 ember veszti el lábát a cukorbetegség miatt, pedig megfelelő kezeléssel ennek 85%-a megelőzhető volna.

A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.
A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Cimkék:
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu