2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

A vákuumos zárás segít a diabéteszes láb kezelésében

A vákuumos zárás segít a diabéteszes láb kezelésébenÚgy tűnik, hogy egy új sebkezelési módszer, a vákuum rendszerrel létrehozott negatív nyomás jelentős javulást hozhat az előrehaladott diabéteszes (cukorbetegség talaján kialakult) lábfekélyek kezelésében a hagyományos nedves sebkezeléshez képest. A komplikációk tekintetében a két gyógymód között nincs különbség.

Dr. Peter A Blume, a Yale Egyetem orvosi karának munkatársa 342 diabéteszes lábfekéllyel küzdő beteget vont be a vizsgálatba. Randomizálást (betegek véletlenszerű besorolása a vizsgálati csoportokba) követően az egyik csoportnál vákuum-zárásos rendszert, míg a másik csoportnál hagyományos nedves sebkezelést alkalmaztak 112 napig.

Eredményeik szerint jelentősen több esetben lehetett teljes sebzáródást elérni a vákuummal kezelteknél (43,2 százalék, míg a másik csoportban 28,9 százalék). Mindkét csoport a kezelés időtartamának 90 százalékát otthonában tudta tölteni. A teljes sebzáródás középideje a vákuummal kezelteknél 96 nap volt, a másik csoportban ezt az értéket nem lehetett megbecsülni. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a vákuumos zárással kezeltek körében jóval kevesebb volt a másodlagos amputáció szükségessége.

Eredményeik alapján Dr. Blume szerint a vákuumos zárás hatékonyabb gyógymódnak bizonyult a nedves sebkezelésnél diabéteszes lábfekélyek esetében.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu