2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

Gyors gyógymód a diabeteses fekélyekre

Gyors gyógymód a diabeteses fekélyekreMorris "Mo" Moses és felesége Ida, úgy gondolták, hogy mindent megtesznek Mo egészsége érdekében, de Mo a 2-es típusú cukorbetegségének és más egészségügyi problémáinak köszönhetően a jobb talpán egy kellemetlen heveny alakult ki, és nem akart meggyógyulni.

Dr. Harris Greenberger, a Sound Foot Care of CT vezetője, és a Connecticutban lévő Norwalk és Stamford Kórház elismert lábsebésze, a hevenyt diabeteses fekélynek diagnosztizálta, és az egyszerű, bár annál hatékonyabb kezelést, az Apligraf kezelést javasolta.

Két Apligrafos kezelés után, Dr. Greenberger, Mo és a felesége, rohamos gyógyulást tapasztaltak. „Pedig már nagyon aggódtunk, azt hittük sosem fog meggyógyulni! Hihetetlen volt, nagyon gyorsan jött helyre!” – mesélte Ida Moses.

Az Apligraf az egy élő, kétrétegű mesterséges bőr, melyet vénás fekélyektől, és diabeteses hevenyektől szenvedő betegeken használtak, akiknél a hagyományos terápia nem vezetett eredményre. Mint a normális bőr, az Apligraf is élő sejtekből, és strukturális proteinekből áll.

A The New England Journal of Medicine szaklapban megjelenő tanulmány szerint az Apligraf gyorsan és sikeresen gyógyítja a sebeket, még akkor is, ha a seb már hetekkel a kezelés előtt jelen volt már a beteg talpán.

Moses állapotát súlyosbította az is, hogy vastagbélrákban szenvedett, ami most már gyógyulóban van, de a neuropátia a cukorbetegségtől, és a kemoterápia így együtt, nagyon száraz bőrt eredményezett a lábán. Még az érzékelés képességét is elvesztette a talpán.

Az extrém száraz bőr, és az érzékelés elvesztése két olyan magas rizikófaktor, melyek eredménye fekélyek és hólyagok megjelenése lehet. Ezek kialakulása, pedig könnyen elfertőződéshez, és végül amputációhoz vezethet.

Mo most védő cipőt hord, és nagyon boldog, hogy meggyógyult a lába. Tisztában van vele, hogy most is veszélyben van, hogy újabb fekély alakul ki a lábán, de most nagyon várja, hogy újra ráállhasson a lábára és újra szabadon élhesse, élvezhesse az életét.

Apligraf, a mesterséges bőr

Négymillió ember küzd krónikus sebekkel, és minden évben több mint 50 000-en kerülnek kórházba égési sérülésekkel. E fájdalmas és sokszor életveszélyes problémákat kisebb sebek esetén kötözéssel, nagyobb területek sérülése esetén pedig bőrátültetéssel kezelik. A bőrátültetés nyomokat hagy a donor testfelületén és sokszor sikertelennek bizonyul.

Ideális megoldást jelentene sejtkultúrából kitenyésztett bőr, mivel ehhez nem kell megfelelő donort keresni. Egy új termék (Apligraf Living Skin Equivalent) minden szempontból megfelel a kívánalmaknak. A bőrkultúrát vénás fekélyektől szenvedő betegeken tesztelték, akiknek sebei átlagosan 57 nap alatt begyógyultak, míg a konvencionális kötözéses ellátás után az átlagos gyógyulási idő 181 nap. A problémájukkal egy évnél régebben küzdő betegek több mint fele teljesen meg is gyógyult, a konvencionális kezelést kapottaknál ez az arány csupán 17%.

A bőrkultúrák alapanyagát körülmetélt kisgyermekek fitymabőre szolgáltatja, egy postai bélyegzőnyi bőrdarab sejtjei mintegy 16 hektárnyi bőrekvivalens szövet termelésére képesek. Szerencsés módon az így termelt bőr két fő sejttípusát, a fibroblasztokat és a keratinocitákat nem támadja meg az emberi immunrendszer, ezért kilökődéstől nem kell tartani.

A tenyésztett bőr kinézetre teljesen hasonló a normálishoz, sebesülés esetén regenerációra is képes, és mindenféle méretben és alakban előállítható. Mivel a beteg saját bőre idővel felváltja a tenyésztett bőrsejteket, elvileg a normális bőrszín is visszaállhat.
A mesterséges bőr mellett a kutatók más szövetek, például véredények, porcok, sőt egész szervek előállításán is dolgoznak.

Technology Rewiew, 7.: 18., 1997.
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu