2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

Veszélyesek is lehetnek az anyajegyek

anyajegy.jpgKevesen vannak, akik azzal dicsekedhetnek, hogy bőrükön semmilyen növedék, barna folt, anyajegy nincs. Vannak olyan bőrhibák, amelyekkel születünk, de tudni kell, hogy nem csak azok az anyajegyek, amelyek már csecsemőkorban jelen vannak, hanem azok is, melyek később jelennek meg, és számuk életünk során is szaporodhat.

Az egyre több anyajegy, fénykárosodás megjelenésének oka részben genetikai, részben pedig az élet során elszenvedett ultraibolya (UV) fény, illetve napfény által kiváltott DNS-károsodások.

Korai felderítés – jó esély a gyógyulásra

Mit tehet az, aki nem szeretné, hogy bőrén szaporodjanak a bőrhibák, illetve, hogy anyajegyei rosszindulatúvá váljanak?

Legfontosabb a fényvédelem. Talán hihetetlen, de bőrünknek az összes károsító hatás közül legjobban az UV-fény árt. Nem csak öregíti, ráncosítja, szárítja a bőrt, hanem hosszú távon elősegíti a bőrrák keletkezését is, mivel bőrünk emlékszik az elszenvedett napártalomra.

A bőrrák legagresszívebb formája a melanoma. Önvizsgálattal is sokat tehetünk azért, hogy időben észrevegyük. Ha olyan anyajegyet észlelünk, amely viszketni kezd, növekszik, sötétebbé válik vagy világosabb folt jelenik meg benne, gondoljunk arra, hogy az anyajegy szerkezetében esetleg nem kívánatos változások történnek. A szövettanilag melanomának diagnosztizált elváltozások egy része nem anyajegyből alakul ki, hanem már a bőrön való megjelenésekor rosszindulatú elváltozással állunk szemben. Minél előbb fedezzük fel, hogy egy növedék rosszindulatú, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

A modern technika segíti az orvosi munkát, pontos diagnózis digitális dermatoszkóppal

A korai diagnózist segíti elő a bőrgyógyászok által használt eszköz, a digitális dermatoszkóp. A digitális dermatoszkóp komputerhez kapcsolt, bőrre helyezhető mikroszkóp, melynek segítségével a bőrgyógyász 30-40-szeres nagyítással, polarizált fénnyel vizsgálja a bőrön lévő anyajegyeket, barna foltokat és egyéb elváltozásokat. Mivel a polarizált fény segítségével a felhám alsó részéig pillanthatunk be, azokat a változásokat is időben felfedezhetjük, amelyeket szabad szemmel csak későn vennénk észre. Megvizsgáljuk az anyajegyek színét, széli részét, szimmetriáját, és mindebből következtetni tudunk arra, hogy az elváltozás jóindulatú, beavatkozást nem igényel vagy rosszindulatú, és mielőbbi műtétre van szükség. A gyanús, de még jóindulatú növedékek képét a komputer memóriájába elmentjük, lehetővé téve ezzel a későbbi összehasonlítást.

A rosszindulatú bőrdaganatok kezelésének első lépése általában a sebészi kimetszés. Ha a szövettani vizsgálat eredménye alapján szükséges, onkológus szakorvos végzi a további kezeléseket.

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász

PRE-PHARMA KLINIKA
Bejelentkezés: +36-30-388-6859
Cím: 1091 Budapest, Üllői út 21. II. em. 3.
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu