2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz
   
Betűméret

A szövődményekről és a szükséges vizsgálatokról

doktor_beteg.jpgA magas vércukor rendkívül káros a szervezetre. Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, agytrombózist. Ugyanakkor a magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredményezi.

Szem (retinopathia):

a szemfenék hajszálerei károsodnak, ez a látás romlásához, vagy akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Ilyenkor a szemfenék bevérzik. A magas vércukorszint a szemfeneket is károsítja. A cukorbetegeknél gyakran alakul ki szürkehályog (cataracta). Ilyenkor a szem elhomályosodik, majd a hólyag "érésével" egyre átlátszatlanabbá válik. Kezdetben a beteg csak távolra nem lát jól, majd a kisebb, közeli betűket sem tudja elolvasni, végül a látás teljesen elhomályosodik.

A magasabb vércukor hatására elsősorban az idegrostokban és a szemlencsében szorbit halmozódik fel. Ez vizet szív magába, melynek következtében a szemlencse felduzzad. Ma már a szürkehályog orvosi beavatkozással eltávolítható. Cukorbetegek esetében nagyon fontos a szürkehályog időben történő eltávolítása, mivel jelenléte akadályozza a cukorbetegeket kezelő orvost abban, hogy a szemfeneket megvizsgálja.

Végtagok fájdalma

Ez az idegeket ellátó kiserek megbetegedéséből, gyulladásából adódik (súlyos váll-, kar-, láb- és combfájdalmak). A cukorbeteg lábápolására nagyon oda kell figyelni, mivel a láb kiemelkedően veszélyeztetett. Magas vércukorszint esetén károsodnak az idegek, amely különböző elváltozásokat vonhat maga után.
Mivel romlik a szövetek vérellátása, így csökken a szövetek gyógyulási hajlama, így a fertőzések könnyebben terjedhetnek.
Mivel az érzőidegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzet, így gyakran a sérüléseket (pl. feltöri a lábát a cipő) a beteg nem veszi észre, amely szintén a fertőzések terjedéséhez vezet.

A lábon különböző elváltozások alakulhatnak ki, mint pl. a bütyök, tyúkszemképződés vagy bőrkeményedés. Ezek alatt a bőrszövet elhal, és fekély keletkezik.

health.jpg

Előzzük meg!

A cukorbetegeknél fontos, hogy rendszeresen részt vegyek különböző vizsgálatokon, hogy az esetleges szövődmények kialakulásának lehetőségét csökkentsék. Az ellenőrzés gyakorisága függ a betegség típusától, vagyis attól hogy Ön 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg. Az 1-es típusú cukorbetegek esetében az évi 4-6 vizsgálat ajánlatott, míg a 2-es típusú (nem inzulinnal kezelt) betegeknél évi 2-4.

A következőkben olvashat arról, hogy milyen szűrővizsgálaton kell részt venni a cukorbetegeknek.

Az alábbi vizsgálatok elvégzése minden alkalommal szükséges:

  • Testsúly-mérés
  • Vérnyomásmérés
  • Éhomi és étkezés utáni vércukormérés
  • Önellenőrzést végző betegeknél a kezelési napló alapján az anyagcsere-vezetés megbeszélés

Évente szükséges vizsgálatok:

  • Teljes körű vizsgálat: testsúly, vérnyomás, láb vizsgálata - talp, deformitások, gombásodás, bokaartéria tapintása, neuropathia ellenőrzése hangvillával - EKG, Szemfenék-ellenőrzés
  • Laboratóriumi vizsgálatok: éhomi és étkezés utáni vércukor, koleszterin, triglicerid, kreatinin, vizeletcukor, aceton, üledék, HbA1c (1-es típusú és inzulinnal kezelt 2-es típusú betegek esetében évi legalább négy alkalommal, egyéb esetekben évente legalább két alkalommal szükséges az ellenőrzés), kvantitatív albuminürítés
  • Kezelés áttekintése
  • Önellenőrzés technikai ellenőrzése
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu