2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

A diabéteszrobbanás sokkolta a világkongresszust

africa.jpgTavaly decemberben a dél-afrikai Fokvárosban 12 ezer résztvevővel – köztük volt több tucat magyar szakember és a MACOSZ elnöke – rendezték meg a 19. Diabétesz Világkongresszust. Az afrikai helyszínnek különös jelentőséget adott e világrész fokozott elmaradottsága a diabétesz elleni küzdelemben.

A kongresszuson több mint 300 előadás hangzott el többek között a diabétesz a korábban vártnál gyorsabb térnyeréséről: 2025-re a 380 milliót is elérheti a cukorbetegek száma. Közvetlen ellátásuk ma mintegy 232 milliárd USA dollárt emészt fel világszerte, de ebben nincsenek benne a közvetett többletköltségek, mint a munkakiesés, a megrokkanás, a szűrés és a diagnosztizálás.

A kongresszuson leköszönt az eddigi elnök, a brüsszeli Pierre Lefebvre professzor és átvette helyét Martin Silink. Hangsúlyozta, hogy a diabétesz időzített bombája immár 50 éve ketyeg, de napról-napra hangosabban. Mindezért a két generáción belül végbement drasztikus étrend- és életmódváltozások a felelősek.

A legújabb adatok szerint a 2-es típusú diabétesz a világ népességének majd 6 százalékát sújtja, csaknem 80 százalékuk fejlődő országokban él. A legnagyobb a diabétesz gyakorisága a nyugat-csendes-óceáni régióban, ahol 67 millió a cukorbeteg, ezt követi Európa a maga 53 millió diabéteszesével.

A top10-et India vezeti 40,9 millió cukorbeteggel, őt követi Kína 39,8 millióval, majd mögöttük jön az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Japán, Pakisztán, Brazília, Mexikó és Egyiptom.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu