2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

Új szerrel kezelik az elhízottakat

fat.jpgA rimonabant olyan szer, amelyet minden korábbinál hatásosabban lehet alkalmazni kövér vagy elhízott cukorbetegek gyógykezelésére.

A testsúlyt, a vércukrot, mind pedig a többnyire társult vérzsír-rendellenességeket is képes eredményesen befolyásolni. Mexikó az első észak-amerikai ország, amelynek egészségügyi minisztériuma engedélyezte e szer gyógyszertári forgalmát az alábbi javallatok esetén:

  • A diéta és a fokozott fizikai aktivitás, valamint bármely már alkalmazott gyógyszeres kezelés kiegészítésére elhízott (BMI 30 kg/m2 fölött), valamint kövér (BMI 27 kg/m2 fölött) 2-es típusú diabéteszesek vagy vérzsír-rendellenességek esetében (diszlipidémiában).
  • Súlyfelesleges (BMI 27 kg/m2 fölött) 2-es típusú cukorbetegeknél a hagyományos gyógyszeres (metformin vagy szulfanilurea) kezeléssel kombináltan.

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz Mexikóban a legfőbb halálok. A rimonabant engedélyezése előtt a szert 6600 betegnél alkalmazták – közülük 4500-nál két éven keresztül – a világ több országában a RIO (Rimonabant in Obesity) vizsgálat keretében.

A végeredmény: 20 rimonabantot szedő betegek esetében jelentősen csökkent a testsúly és a haskörfogat, a vércukor, a HbA1c, a szérum-triglicerid és nőtt a HDL-koleszterin szintje – mint azt a közelmúltban a Lancet-ben publikálták. Ily módon a rimonabant ígéretes új szer a diabétesz és az elhízás általi kockázati tényezők csökkentésében.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu