2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

Elindult a NECA-kampány: sztárok a diabétesz ellen

soma.jpgA Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány (NECA) nagyszabású kampányt kezdeményezett, hogy felhívja a társadalom figyelmét a diabétesz veszélyeire, a baj időbeni felismerésének előnyeire, a betegekben pedig tudatosítsa, mit tehetnek a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Budapesten a Corinthia Grand Hotel Royalban tartották a programindító sajtótájékoztatót. Kattogtak a fényképezőgépek, surrogtak a videó- és filmfelvevők, amint a médiavilág közismert szereplői, színészek, sportolók odaültek megméretni vércukorértéküket. Többek között Brunner Márta, Kőbán Rita, Pesuth Rita és Soma is vállalta az apró szurit, hogy jó és követendő példát mutassanak.

A sajtótájékoztatót - a rendezvény háziasszonyaként - a Megasztár zsűrijének népszerű hölgytagja nyitotta meg. Soma a tőle megszokott szenvedélyes hevülettel, spontán kiselőadással bilincselte le a hallgatóság figyelmét. Madácsy László professzor, a NECA elnöke, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja hangsúlyozta: a most induló program fő célja, hogy a felvilágosító kampány hozzájáruljon a Magyarországon különösen elterjedt szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításához, a cukorbetegséget kísérő szövődmények csökkentéséhez. Ennek fontos feltétele, hogy a kezelés legújabb nemzetközi eredményeit ismertető, folyamatos továbbképzésben részesüljenek a diabéteszeseket ellátó szakambulanciák munkatársai és a háziorvosok is.

neca_logo_big.jpg Ma a világon egyébként 194 millió cukorbeteg ismert. A Diabétesz Atlasz jelentése szerint 2025-re - ha a mostani tendenciák folytatódnak - 333 millió cukorbeteggel kell majd számolni. A 20-79 éves cukorbetegek évenkénti kezelési költsége jelenleg 153 milliárd (USA) dollárt tesz ki, ami 2025-ben elérheti a 213-395 milliárdos összeget.

Magyarországon is egyre inkább elérhetők azok a korszerű gyógyszerek, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a diabéteszt, ezzel együtt nem lehet eléggé hangsúlyozni a szükséges diéta és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen voltát. A diabétesz nemzetgazdasági terhe nálunk szintén igen jelentős, az egészséges életmód és a korszerű táplálkozás terjedése tehát nem csupán a felesleges kilóktól szabadítana meg sok tízezer embert (tegyük hozzá: a 2-es típusú diabéteszesek 80 százaléka elhízott), hanem így az egészségügyi kiadások tetemes részét más, súlyos betegségek leküzdésére lehetne fordítani.

Miért van szükség mindehhez egy új kampányra? Eddig nem beszélt, írt, sugárzott képeket a média a cukorbetegségről? Talán sokat is, mégsem eleget. Kincses János, a MACOSZ elnöke, a NECA kuratóriumának tagja hozzászólásában ismertetett egy most nyilvánosságra hozott felmérést. A vizsgálat szerint a hazai lakosság 50 százaléka nincs tisztában a cukorbetegség mibenlétével, sőt a betegek 21 százaléka maga sem tudja, hogy milyen típusú diabéteszben szenved, s annak melyek a sajátosságai, miközben a teljes népesség negyede érintett a metabolikus szindróma (az anyagcserével összefüggő veszélyes tünetegyüttes) által. A felvilágosítást minden szinten és körben hatékonyabbá kell tehát tenni, mégpedig a teljes skálán, kezdve az iskolai oktatástól, a médián át, a betegek tájékoztatásáig.

A sajtótájékoztató egyben a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány most elkezdett országos vércukormérő kampányának startja és első állomása is volt.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu