2017. szeptember 20., szerda, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz
   
Betűméret

HbA1c és cukorbetegség

sajto_hba1c.jpgAz otthoni vércukor-ellenőrzés bár hatékony és nélkülözhetetlen a cukorbetegek számára, de a terápia sikerességének ellenőrzéséhez ennél többre, folyamatos ellenőrzésre van szükség.

A két-, háromhavonta megismételt hemoglobin A1c mérése által egy általános vércukor-értéket kaphatunk, mely segít a szövődmények kialakulásának elkerülésében.

Fontos az önellenőrzés!

Sok cukorbeteg saját maga, otthoni körülmények között ellenőrzi vércukorszintjét, és ennek alapján határozza meg, hogy a megfelelő glikémiás kontrollhoz az adott pillanatban mennyi inzulinra van szüksége. Változó, hogy ki mikor és milyen gyakran méri vércukorszintjét; a legtöbben kora reggel, az étkezések előtt, két órával étkezések után és lefekvés előtt. Ahogy a körülmények változnak, szükség lehet további mérésekre is, ha például valakinél gyakran lép fel hipoglikémia, ha terhes lesz, ha megbetegszik, vagy éppen sportolni készül.

Az otthoni vércukor-ellenőrzés mellett, két-, háromhavonta érdemes felkeresni egy kórházat vagy egészségügyi centrumot, ahol végeznek hemoglobin A1c mérést. Ma még ezt a vizsgálatot nem minden háziorvos tudja elvégezni, ma még nincs hozzá mindenhol megfelelő labor. A hemoglobin A1c mérése egy általános értéket mutat, melyből az orvos következtetni tud arra, hogy a diabéteszesnek merre halad az egészsége. Amennyiben a vizsgálat hét-nyolc százalékot mutat, minden rendben van. Ha viszont tíz százalék feletti értéket kapunk, változtatni kell a kezelésen. A hemoglobin A1c mérésével a később fellépő szövődményeket elkerülhetjük, csökkenthetjük, a még időbeni felismeréssel.

A1c-szint és a diabétesz szövődményei

Egészséges ember A1c-értéke 4-6 %, vagyis a vérében található cukor ekkora hányada kapcsolódott hemoglobinhoz. Azoknak a cukorbeteg a szervezetében, akiknek A1c-szintje 7%-nál magasabb, sokkal több cukormolekula kapcsolódik a hemoglobinhoz, és megnő az esélyük a diabétesz hosszú távú szövődményeire. Pedig a szem-, vese- és idegrendszeri szövődmények kialakulása lelassítható; az eddigi legnagyobb és leghosszabb ideig tartó, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket elemző klinikai vizsgálat, a UKPDS (The United Kingdom Prospective Diabetes Study) azt bizonyította, hogy a diabéteszes szövődmények a vércukorértékek drasztikus csökkentésével késleltethetők. Az A1c-érték minden 1%-nyi csökkenése 35%-kal csökkentette a komplikációk kialakulásának kockázatát!

Az A1c 7% alatt tartása bizonyítottan csökkenti a diabétesz szövődményeinek előfordulását, ezáltal csökkenti az egészségügyi költségeket és javítja a betegek életminőségét.

  • Szakemberek becslése szerint, a cukorbetegek legalább fele nem éri el a diabetológusok által célértékként meghatározott 7% alatti A1c-t.
  • Klinikai vizsgálatok szerint, az A1c-érték minden 1%-nyi csökkentése 35%-kal csökkenti a szövődmények, így a vakság, a neuropátia és az amputáció kialakulásának veszélyét. Ugyanez az 1%-nyi csökkenés 25%-kal csökkenti a diabétesz miatti halálozásokat is.
  • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ugyanúgy tisztában kéne lenni A1c-szintjükkel, mint ahogy mérik koleszterin-szintjüket, súlyukat vagy vérnyomásukat is.

Az A1c-szint egyszerűen, vérből meghatározható, és az elmúlt 2-3 hónap vércukorszintjének átlagát jelzi. Az A1c-célértékek eléréséhez hozzájárul a megfelelő táplálkozás, a sportolás, a megfelelő gyógyszerek, és legújabban a 24-órás glikémiás kontrollt biztosító, újfajta inzulin is.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu