2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

Híres cukorbetegek: Sportoló hazánkban és Etiópiában

hires_faludi.jpgFaludy András egy olyan sportágban ért el több kimagasló eredményt, amely különösen igényli a hosszantartó erőkifejtést és a gyötrő fáradtságérzés állandó leküzdését.   A ma 27 éves fiatalember 2001-ben kajak kettesben a 36 kilométeres, úgynevezett maratoni távon lett magyar bajnok, és ugyanabban az évben a világbajnokságon az 5. helyen végzett.

Korábban – igaz „csak” ezerméteres távon – főiskolai világbajnokságot nyert.
Hozzászokott tehát ahhoz, hogy egy-egy verseny vagy erős edzés hajrájában ereje végső megfeszítésével, kiszáradt torokkal, ködös tekintettel, a rosszullét határán forgassa az evezőt. Mindez magyarázza, hogy eleinte a szokásos kimerültségnek tudta be a kínzó szájszárazságot, a periférikus látás vészes gyengülését és a bénító fáradtságot, amely makacsul hosszadalmas megfázásos tünetek kíséretében tavaly ősszel egy-egy futóedzésen hatalmába kerítette. Ellensúlyozásként – ahogy ilyenkor szokta – elkezdte intenzíven „feltölteni” szénhidráttal a szervezetét, hogy pótolja az elégetett kalóriákat. Ettől még rosszabbul lett. Bárhogy visszafogta magát, naponta 8-10 liter vizet ivott, mégis mindig szomjas maradt, miközben néhány hét alatt 10 kilót fogyott. Ennek már a fele sem tréfa – gondolta –, komolyan megrémült, és a mindig egészséges, kemény sportoló kénytelen volt orvoshoz fordulni.

Háziorvosa a tünetek alapján vércukrot mért, s az éhomi érték 19 volt. Egy későbbi terheléses vizsgálat 22,5 mmol/l cukorszintet mutatott. Tekintettel a sportoló szervezetének különleges igénybevételére, előre látszott, hogy az optimális cukoranyagcsere-beállítás nem lesz egyszerű feladat. András kezelését a kaposvári Kaposi Mór Kórház diabetológus-endokrinológus, belgyógyász főorvosa, Dr. Dezső Enikő vette kézbe. A doktornő elmondta a Cukorbeteg Életnek, hogy az edzések, illetve a verseny alatti erőkifejtés, sőt a fontos küzdelmek előtti stressz mind-mind megváltoztatja a sportoló anyagcseréjét.

A pontos cukorértékek meghatározása céljából öt napon át úgynevezett CGMS-módszerrel, egy testére kapcsolt készülékkel regisztrálták folyamatosan a változó cukorszinteket. Ezt követően András edzési naplójába rögzítette a különböző körülmények között általa mért cukorértékeket, s az adatokat kezelőorvosa háromhetente értékelte. Mindezek birtokában, köszönhetően a nagyon pontos terápiás rezsimbeállításnak, illetve az esténként alkalmazott korszerű, elhúzódó hatású inzulinnak a válogatott kajakozó anyagcseréje ma már teljesen rendezett, nyugodtan folytathatja olimpiai felkészülését. Dr. Dezső Enikő hangsúlyozta, az eredményhez nagyban hozzájárult András rendkívül fegyelmezett, az orvosi utasításokat gondosan betartó magatartása.

Faludy Andrástól tudjuk, hogy a diagnózis hallatán először nagyon megdöbbent – hiszen családjában senki sem volt diabéteszes. Főként attól tartott, hogy sok mindenről, netán az életelemét jelentő sportról is le kell mondania. Lassanként azután kiderült, lényegében semmiről nem kényszerül komolyan lemondani, de tudatosabb, még meggondoltabb életet kell folytatnia, mint korábban.
Egy tekintetben még sajátos „előnyhöz” is jutott András. A Pécsi Tudományegyetem Testnevelési Szakának hallgatójaként szakdolgozatát A diabétesz és a sport témakörben fogja megírni.

A világ egyik legeredményesebb hosszútávfutója szintén cukorbeteg volt. Abebe Bikila (1932–1973) etióp sportoló két ízben is, 1960-ban Rómában és 1964-ben Tokióban lett a maratoni futás aranyérmese, pedig a hosszantartó, fantasztikus igénybevétel, amivel ez a sport jár, ugyancsak megnehezíti még az egészséges versenyzők dolgát is.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu