2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

A cukorbetegség és a vese

vilagn.jpgAz idei Diabétesz Világnap jelszava súlyos figyelmeztetés: „A cukorbetegség a veséjébe kerülhet”. Ebből az alkalomból a következő rendkívül tanulságos áttekintés jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrum kiváló szakembereitől a Fresenius Fórum legutóbbi számában.

A leggyakoribb anyagcserezavar a diabetes mellitus. Becslések szerint a magyar népesség 5%-a szenved cukorbetegségben, másik 5%-ának fel nem ismert diabétesze van, illetve további 10%-ánál lehet kimutatni valamiféle cukorbetegséget megelőző (emelkedett éhgyomri vércukor vagy károsodott glukóztolerancia, esetleg mindkettő) állapotot. A leggyakoribb a 2-es típusú diabétesz, amely a teljes betegcsoport 80-90%-át teszi ki. Hazánkban mind az 1-es mind a 2-es típusú cukorbetegek száma növekszik.

A diabétesz különös veszélye, hogy a magas vércukor és a társuló egyéb anyagcsere-, hormonális és immunológiai eltérések nagy számban okoznak súlyos szövődményeket. Ezeket aszerint csoportosítjuk, hogy milyen szerveket és milyen nagyságú ereket érintenek.  Ismerünk mikro- és makrovaszkuláris szövődményeket. A makrovaszkuláris (nagy ereken megjelenő) szövődmények közül kitüntetett szerepe van az agyi, a szív- és az alsóvégtagi elhelyezkedésűeknek, de bármely nagy éren megjelenhet a betegség. A kiserek területén jelentkező mikrovaszkuláris szövődmények közé soroljuk a diabéteszes retinopátiát (szemfenéki érbetegség),  a neuropátiát (idegrendszeri érintettség) és a nefropátiát (veseszövődmény). Az említetteken kívül a diabétesznek még számos egyéb szövődménye ismert, pl. a szürkehályog, az izületi betegségek stb.

A cukorbetegség okozta   veseszövődmények

Ennek leglényegesebb formái: a diabéteszes nefropátia, a érelmeszesedés okozta fehérjevizelés, a vesefőverőér-szűkület, az idült vesemedence-gyulladás, a vesepiramis-elhalás.

Diabéteszes nefropátia

A cukorbetegség hatására a vesetestecskékben megnő a nyomás és olyan szerkezeti átalakulások jönnek létre, amelyek következtében először az albumin nevű fehérje, majd egyéb fehérjék is megjelennek a vizeletben. A vizeletbe jutó fehérjék kapcsolatba kerülnek a vese visszaszívó sejtjeivel, és azokat is tönkreteszik. E folyamatok hosszabb távon a vese méregtelenítő működésének károsodásához vezetnek. A szervezetben visszatartott méreganyagok felhalmozódnak, tovább rontják  a vese állapotát és az egyéb szervek ereit is megtámadják. A diabéteszes nefropátia az 1-es típusú betegek 20–30%-át, a 2-es típusúak 10–20%-át érinti. Megjelenésének hátterében a  genetikai tényezők is minden bizonnyal szerepet játszanak.

E szövődmény az 1-es típusú diabétesz kialakulása után 10–15 évvel kezdődik, először csak kismértékű albuminvizeléssel. Teát az 1-es típusú cukorbetegeknél legkésőbb a diabétesz kialakulása után öt évvel el kell kezdeni az évenkénti albuminvizelési meghatározásokat, s ha ez pozitívnak bizonyul, be kell avatkozni. A 2-es típusú diabéteszben a nefropátia már a cukorbetegség felfedezésekor is fennállhat. Az ok, hogy erre már a diabéteszt megelőző állapotok is hajlamosíthatnak (emelkedett éhgyomri vércukor, károsodott glukóztolerancia). Tehát már a 2-es típusú diabétesz felfedezésekor el kell végezni a vizelet albuminürítési vizsgálatát.
A diabéteszes nefropátia kezelésének fő módszerei: a normális vércukorszint kialakítása és megőrzése, a vérnyomáscsökkentők megfelelő alkalmazása (meghatározott szerek normális vérnyomás esetén is, ha fehérjevizelés jelentkezik), a zsíranyagcsere normalizálása, a diéta fehérjetartalmának csökkentése, sószegény diéta.

Az érelmeszesedés okozta fehérjevizelés

A cukorbetegség, különösen a 2-es típussal együtt járó magasvérnyomás-betegség, az elhízás és zsíranyagcsere-zavar következtében megindul és gyorsan előrehalad az érelmeszesedés. Ennek először ugyanúgy albuminvizelés, majd többféle fehérje vizeletürítése lesz a következménye, mint a diabéteszes nefropátiának. A kétféle szövődményt jelenleg csak vesebiopsziával lehetne elkülöníteni, azonban ilyen célból nem végzünk szövettani mintavételt, mert a diabéteszes nefropátia és az érelmeszesedés okozta fehérjevizelés kezelése azonos.

Vesefőverőér szűkület

Mivel a cukorbetegség hajlamosít az érelmeszesedésre, gyakran előfordul, különösen 2-es típusúaknál, a vesefőverőér érelmeszesedéséből fakadó érszűkület. Ez általában nagyon magas, csak sok és nagyadagú vérnyomáscsökkentővel kezelhető vérnyomással jár együtt. Ultrahangos és computer tomográfiás vagy érfestéses vizsgálattal igazolható, ilyenkor a szűkület tágítása, vagy a beteg ér műtéte jön szóba.

Idült vesemedence-gyulladás

A cukorbetegség károsítja az immunrendszert is. A magas cukorszint kémiailag módosítja az ellenanyagokat és ezzel hatékonyságukat csökkenti. Az immunsejtek aktivitása szintén károsodik a magas cukorszint következtében. Sokszor fehérje is megjelenik a vizeletben, ami jó táptalaj a baktériumok számára. A cukorbetegség miatt károsodott húgyhólyag nem tudja teljesen kiüríteni a vizeletet, ami pang a hólyagban. Mindezek következtében a diabéteszesek különösen hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. A baktériumok a húgyhólyagból felvándorolhatnak a vesékbe, ahol idült vesemedencegyulladást okozhatnak. Megoldás lehet a vizelet rendszeres bakteriológiai ellenőrzés alapján végzett célzott antibiotikus kezelés.

Vesepiramis-elhalás, azaz papilla nekrózis

Valószínűleg a veseerek betegsége miatt a vesepiramisok olyan károsodást szenvednek, hogy néhány piramis alapja elhal és a piramis lelökődik, illetve a vizelettel kiürül. Ez néha olyan fájdalommal jár, mint a vesekövesség. Mivel a baj pontos okát nem ismerjük, kezelni sem tudjuk.

Összefoglalásként hangsúlyozzuk, hogy a veseelégtelenséghez vezető leggyakoribb ok a diabétesz miatti veseelváltozás. Különösen igaz ez, ha hozzászámítjuk a cukorbetegség okozta érelmeszesedésből vagy húgyúti fertőzésből kialakuló veseelégtelenségeket is. A fő cél a cukorháztartás és a vérnyomás rendezése, valamint a húgyúti fertőzések megfelelő kezelése. A diabéteszes veseszövődmények gyakran hosszú ideig nem okoznak tüneteket, ezért csak a rendszeres orvosi ellenőrzés alkalmas  korai felderítésükre

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu