2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

Gyógyítónk: Dr. Gyimesi András

gyimesi.jpg„A békési ellátás európai színvonalú”   diabetológus főorvossal, a békéscsabai Réthy Pál Kórház II. Belgyógyászat, diabetológia-endokrinológia osztály vezetőjével beszélgetett dr. Hanyecz Vince.

Közel 30 éve végeztél Szegeden, orvosi pályádat Gyulán kezdted, a tegező stílus magyarázata is az, hogy több éven át együtt dolgoztunk.  Mikor jegyezted el magad a diabetológiával?
– Egyetemista koromban. Érdekes módon már ebben szerepe volt dr. Iványi Jánosnak, későbbi főnökömnek és mesteremnek. Belgyógyászati kollokviumra készülve kezembe került az általa írt diabetológiai könyv kézirata, és az abból merített ismeretekkel  sikeres vizsgát tettem. Motiváló erőt jelentettek azok a továbbképzések, amelyek közül a SOTE I. Belklinikáján eltöltött időt, majd egy svájci tanulmányutat emelném ki.

Milyen lehetőség nyílik egy vidéki kórházban  szakmai ambíciókra?
– Békés megyében először Békéscsabán Borbola József, majd Gyulán Iványi János hozott létre szervezett cukorbeteg-gondozót. Később Orosházán, sőt a megye további öt ambuláns szakellátó helyén is megindult a diabéteszesek szakgondozása. A kórházakban diabétesz profilú belgyógyászati osztályok, naponta rendelő szakambulanciák gondoskodnak – javuló feltételek mellett – a komplex ellátásról. Munkánk ismertté válása pedig új módszerek és gyógyszerek vizsgálatának, kipróbálásának lehetőségeit hozta a régió betegei számára. Talán nem tűnik nagyképűnek az állítás, hogy diabéteszeseinknek  ma többé-kevésbé ugyanazt a szakmai színvonalat tudjuk nyújtani, mint a világ fejlett országaiban.

Ez vonatkozik az infrastruktúrára is?
– Ami az egészségügyi ellátó rendszer egészét illeti, természetesen nem. Az  egyenetlenség főként abból adódik, hogy az alapellátás és a szakellátás feladatai öszszemosódnak, a betegmozgás és az egyes ellátási szintek igénybevétele esetleges, vagy éppen ellentétes a szakmai és a financiális ésszerűséggel. A Nemzeti Diabetes Program tervezete több mint 10 éve megadta a honi lehetőségek optimalizálásának stratégiáját, azonban egy fillér sem került a rendszerbe, így továbbra is a szakmai elhivatottság  és változó források tartják életben az ügyet.

Hogyan látod, kinek a feladata  a cukorbetegek gondozása?
 – Békés megyében 15 éves erőfeszítés, hogy a többséget kitevő 2-es típusú cukorbetegeket alapvetően a háziorvos gondozza, de vegye igénybe a diabéteszszakellátó-helyek konzultációs lehetőségeit. Akár a betegség felismerésének, a páciens oktatásának, a kezelésvezetés kérdéseinek megbeszélésére, akár a kialakult szövődmények kapcsán felmerülő problémák megoldására.
Ezek a helyek a diabetológus orvosok mellett szakképzett dietetikussal, diabétesz-szakápolóval tudják segíteni a cukorbetegek gondozását. Sok háziorvos kollégával már kiválóan működik ez a „megosztott gondozási modell”, azonban tény, hogy gyakran későn kerül elénk a páciens, későn kerül sor a szükséges kezelésmódosításra, akár az inzulin bevezetésére is. Ugyanakkor a szakambulanciára rendszeresen járnak olyan betegek, akiknek ellátása háziorvosi feladat lenne.

Gyimesi András a szegedi egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd 26 évig a gyulai kórházban dolgozott. Két éve vezeti a békéscsabai Réthy Pál Kórház diabétesz profilú belosztályát és ambulanciáit, 1999-től megyei diabetológus szakfőorvos. A mindennapi gyógyító munka mellett szervezi a rendszeres diabetológiai  továbbképzést háziorvosok és asszisztenseik számára, és részt vesz a helyi betegszervezetek szakmai támogatásában.

A Magyar Diabetes Társaság területi referenseként koordinálja Békés mellett  Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye szakellátó helyeinek munkáját is. Ennek jegyében – a kelet-magyarországi kollégákkal együtt – elindították a régió kétévente ismétlődő szakmai hétvégéjét. Idén immár a harmadik sikeres program zajlott, ezúttal Eger volt a házigazda. Viszonylagos rendszerességgel  kerül sor a keleti régió diabetológiai centrumok találkozóira is, ami jelzi az élénk szakmai életet.  Két éve  megkapta a MDT Magyar Imre-díját.

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu