2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

Nézőpont

2003_11-12.gifÜnnepeink hangulatát és érzelmi töltését elsősorban a hétköznapok ezernyi eseménye, személyes örömeink és gondjaink éves egyenlege határozza meg. Õszintén reméljük, hogy olvasóink többségének karácsonya bensőséges hangulatban, a szeretet érzésétől áthatva telik majd, s bizakodva köszönthetik az új esztendőt.

A diabéteszesek a magyar társadalom növekvő súllyal bíró, sajátos helyzetben lévő közösségéhez tartoznak. Ezt a számok önmagukban is igazolják. Betegtársaink mintegy hatszázezren, hozzátartozóikkal együtt legalább másfélmilliónyian vannak. Úgy is mondhatjuk, az ország lakosságának 15 százaléka számára a terjedőben lévő diabétesz, a betegek ellátásának színvonala, a számukra nyújtott szolgáltatások, az ellátások mennyisége és minősége a mindennapi „közérzet” fontos meghatározója.

Átalakulóban lévő társadalmunkban egyre élesebb harc folyik a különböző kisebb-nagyobb csoportok érdekeinek érvényesítéséért. Sok függ attól, milyen erőt tud felmutatni, milyen súlyú érveket képes felsorakoztatni egy-egy sajátos szempontok alapján szerveződő csoport az érdekérvényesítésben. Nevezzük nevén a dolgot, küzdelemről van szó, hiszen például az egészségügy finanszírozására (és sok más fontos célra) fordítható összeg mindig kevés. A gyakran emlegetett „torta” állandó újraszeletelése a tét, így ha valamire több jut, az általában más területen hiányzik. Igaz, lehetne sokkal ésszerűbben gazdálkodni, a keveset jobban elosztani, a visszaélésektől sem mentes ellátó rendszert végre rendbe tenni, de mindez csak a nehezen alakuló egészségügyi reform kívánatos eredménye lehet. Talán? Majd!

Addig azonban a jelenlegi felemás körülmények között kell képviselni és érvényesíteni a cukorbetegek jogos érdekeit. Ezt teszi orvosszakmai alapállásból a Magyar Diabetes Társaság és a betegeket tömörítő MACOSZ, meg az egészségügyi sajtó is. Milyen eredménnyel? A lassan mögöttünk maradó évben az elvártnál kevesebb, de a reméltnél több sikerrel. Már önmagában az eredmény, hogy a cukorbetegek ellátásának helyzete nem romlott, mert emlékezzünk a kósza hírekre, ilyen veszély is volt. Gyakran és büszkén emlegetjük, hogy a magyar diabéteszesek már a ’20-as évek közepétől térítésmentesen kapták az inzulint, ami akkor a világszínvonalat jelentette. A nemzetközi mércével egybevetve jelenleg a hazai cukorbeteg ellátás a fejlett országok középmezőnyébe sorolható. Más kérdés, hogy néhány neuralgikus gond felszámolásában nem léptünk előre vagy csak részben bizonyult sikeresnek a cukorbetegek érdekérvényesítése.

Mindannyian örülünk, hogy a szívós és következetes háttérmunkálatok eredményt hoztak az innovatív orális antidiabetikumok 50 százalékos társadalombiztosítási támogatása terén. Az ezeket használó 2-es típusú cukorbetegek azonban a későbbi szövődmények megelőzésére számos más gyógyszert is kénytelenek rendszeresen szedni. Ezek beszerzése változatlanul, súlyosan megterheli a szerény jövedelmű betegek pénztárcáját. Pedig a szövődmények kialakulását megelőző vagy legalábbis lényegesen lassító készítmények „elspórolása” a társadalom számára nem megtakarítás, hiszen később a jelenleg nem megadott kedvezmények összegének sokszorosát kell majd kifizetni a társadalombiztosítási kasszából a visszafordíthatatlan károsodások miatt. Ugyancsak megoldásra vár a legkorszerűbb inzulinanalógok támogatásának ügye, ami nagyon sok cukorbeteg helyzetét megkönnyítené.

A MACOSZ vezetése és szerkesztőségünk nevében az Önökért végzett munka következetes folytatását ígérve kívánunk valamennyi olvasónknak kellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új esztendőt!

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu