2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret

Tévhitek és a valóság

Miért és mennyi vitaminra van szüksége szervezetünknek?

A vitaminok az ember életfolyamatainak fenntartásához elengedhetetlen vegyületek, amelyeket kis mennyiségben tartalmaznak a különböző táplálékok. Bioaktív anyagoknak is nevezik őket, mert részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban. A vitaminok hiánya különböző elváltozásokhoz vezet, betegségeket okoz, ugyanakkor tévhitek is fűződnek alkalmazásukhoz. Ez utóbbiakat szeretnénk most tisztázni, és bemutatni a vitaminok valóságos szerepét.

Valamennyi vitaminnak egyforma a jelentősége egészségünk megőrzésében?

Nem, vannak kiemelkedően fontos vitaminok, ilyen például az A-, a B1-, a B6-, a B12-, a D- és az E-vitamin.

Igaz, hogy valamennyi vitamin csak külső forrásból kerül szervezetünkbe?

Általában így van, de nem minden esetben. A D-vitamint például bizonyos tápanyagokból a napfény segítségével maga a szervezet állítja elő. Más, például az A-vitamin részben provitaminokból (elővitaminokból) mint a bétakarotin – amely főként a sárgarépában és a sárgabarackban található – a szervezetben képződik.

Valamennyi vitamin a vízben oldódik?

A C- és a B-vitaminok valóban vízben oldódóak, ám az A-, D-, E- és K-vitamin zsírban oldódnak, ezért is nélkülözhetetlen – még a legdrasztikusabb átmeneti fogyókúra esetén is – a zsiradék bevitele a szervezetbe. Az anyagcsere függ a zsír minőségétől, ebből a szempontból hasznosabb a növényi eredetű zsiradék, mint az állati.

Minél több vitamint vesz magához az ember, annál jobb. Igaz ez a megállapítás?

Nem, mert ezeknek a vegyületeknek az esetleges – mesterséges – túladagolása (hipervitaminozis) sokféle szervet károsít, többek között az immunrendszert is gyengíti. Vannak azonban olyan vízben oldódó vitaminok, mint a C-, amelyek túladagolás esetén a vizelettel eltávoznak a szervezetből.

Igaz az, hogy a vitaminok, elsősorban a különböző friss zöldségfélékben, gyümölcsökben találhatók?

Nagyon sok vitamin valóban ilyen forrásból szerezhető be, azonban főként az A- és a B- állati eredetű fehérjékben – máj, tojássárga, sajt, tejszín – is megtalálható.

Minden fajta vitaminhiány fáradékonyságot, az ellenállóképesség gyengülését, a fertőzések iránti fogékonyságot, tehát csaknem azonos tüneteket okoz?

Egyáltalán nem, bár a felsoroltak alapvetően jellemzőek, de vannak specifikusak is. Az A-vitamin hiánytünete lehet súlyos esetben a farkasvakság, a B-vitamin hiánya ideggörcsöket, ideggyulladást okozhat, ha B12-vitaminhoz nem jut a szervezet, vérszegénység léphet fel.

Az anyagcsere-folyamatok karbantartásához, az immunrendszer erősítéséhez, a hiánybetegségek elleni fellépéshez elegendő megfelelő mennyiségű vitamint biztosítani a táplálkozásban?

Ez önmagában is lényeges, de szükség van bizonyos ásványi anyagokra, sőt úgynevezett nyomelemekre is. Mindenek előtt a króm, a cink vagy a szelén nagyon fontosak.

Ezek mindenki számára egyformán szükségesek?

Ez utóbbi, tehát a nyomelemek bevitele elsősorban a cukorbetegek számára ajánlott, mivel szabályozó hatást fejtenek ki a cukoranyagcserére, szerepet játszhatnak az inzulin hatékonyságában és befolyásolhatják a glukóztoleranciát. Természetesen a vitaminháztartás kiegyensúlyozottsága is elsőrendűen fontos a diabéteszeseknek.

Végül a leggyakoribb hiedelem...

hogy elegendő vitaminokban gazdag élelmiszerekkel való táplálkozással – citrusfélék, káposzta, zöldpaprika, búzacsíra, hüvelyesek, dió és mogyorófélék, répa, állati belsőségek stb. – biztosítani vitamin- és nyomelemszükségletünket.

Különösen az őszi, téli időszakban ajánlott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket kapszulák, tabletták formájában is fogyasztani. Ezek jól kiegészítik a mindennapi táplálkozásunkat, nagyban hozzásegítenek ahhoz, hogy szervezetünk pontosan annyi és olyan minőségű bioaktív anyaggal rendelkezzen, amely szükséges az egészséges életvitelhez.  {mos_ri:7}

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu