2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz
   
Betűméret
Holzmann Brigitta dietetikus
Elérhetőségeink

Információ:

A tudatos táplálkozás és hedonista elveken alapuló ösztönös éhségcsillapítás között roppant nagy különbség van.

Minden embernek fontos lenne, hogy ismereteket szerezzen arról, hogy nagy egészség megőrző szerepe lehet a tudomány mindenkori állásának megfelelő, ajánlásokat követő önkontrollt ismerő étkezésnek. Ennek segítségével számos betegség megelőzhető lenne, például a sajnos egyre nagyobb teret hódító anyagcsere-rendellenesség, a 2-es típusú diabétesz is. Azt is tudnunk kell, hogy étrendünk módosításával egy már kialakult betegség szinten tartható, illetve sok esetben "gyógyítható".

Cseri-Holzmann Brigitta vagyok. Táplálkozással kapcsolatos tanulmányaimat a SOTE-EFK Dietetika tanszékén folytattam. Gyakorlatot több kórházban (Sport Kórház, SE II. Belgyógyászat, Szent László Kórház) szereztem, majd munkámat az Országos Gyógyintézeti Központban folytattam terápiás dietetikusként. Jelenleg kismamaként teljesítem feladatomat.

Vallom, hogy a mai élelmiszeripari és élelmiszer-kereskedelmi adottságok mellett nehéz igazi kontroll alatt tartani mindennapi táplálékainkat, de amit csak lehet meg kell tennünk sajátmagunk és gyermekeink érdekében. Mindez ott kezdődik, hogy törekszünk autentikus forrásokból szert tenni az egészséges táplálkozás alapelveire és igyekszünk ezeknek eleget tenni.

A gyógyétrend célja nem a korlátok felállítása, hanem az, hogy segítségével a beteggel együttműködve jó életminőséget biztosítson – hosszútávra!

Tudnunk kell, hogy a vércukor-anyagcsere rendellenességeknek több szintje és típusa létezik. Akkor legkönnyebb a feladatunk, ha a páciens vércukrát fogyással vissza tudjuk hozni az egészséges tartományba. Ebben az esetben nincs szükség sem gyógyszerre sem inzulin készítményre. Ennek eredménytelensége esetén következik a diéta és a gyógyszer kombinációja, ha ez sem vezet célra akkor szükséges az inzulinterápia és diéta együttes alkalmazása. Bizonyos esetekben viszont (1-es típusú diabétesz) sajnos nincs más megoldás mint az inzulin és a diéta alkalmazása.

Kérem, figyeljen oda magára és megbillent vércukor anyagcsere egyensúlyára, mert a páciens hozzáállása ezen állapothoz rengeteget számíthat abban, hogy melyik szinten kell a problémát kezelni.

Kedves Olvasónk!

Ha Önnek kérdése merül fel diétával, egészséges táplálkozással vagy ezzel összefüggésben az egészséges életmóddal kapcsolatban, kérem tegye fel, igyekszem minél hamarabb megválaszolni.

Bizonyos esetekben lehetőség nyílik testre szabott étrend kérésére. Tudni kell azonban, hogy a cukorbetegnek saját, jól felfogott érdeke, hogy megtanulja a főbb nyersanyagok szénhidrát-tartalmát, illetve eleinte szükséges egy pontos ételmérleg használata mindaddig, amíg a megbízható szemmérték át nem veszi ennek szerepét. Ez egyébként néhány hét gyakorlással igen könnyen elsajátítható.

Diabetesonline.hu

Naponta frissülő, érdekes és hasznos egészségügyi cikkeket kínáló portálunk fő profilja a cukorbetegek tájékoztatása. diabetesonline.hu